Rólunk

 

Szélmezői tőzegbánya tavak,
Mezőlak

Bemutatkozás

 A Szélmezői tőzegbánya tavak területe Mezőlak község közigazgatási határán, Pápa várostól kb. 20 km-re helyezkedik el. Megközelíthető a 8404.-es számú Pápa – Sárvár összekötő úton haladva, Pápától 5,5 km-re a Kemeneshőgyészi leágazónál jobbra fordulva, Békás községtől 3 km-t Kemeneshőgyész irányában haladva, egy nagy ívű balkanyarban jobbra, a tavakhoz vezető murvás útra kanyarodva. A Szélmezői tórendszer az 1980.-as években befejeződött tőzegbányászat következtében jött létre a Marcal folyó keleti medencéjében. Területe 106 hektár, melyből 62 hektár horgászható „élővíz”, 4 különálló tóra tagolódik, az I. sz. tó 3 hektár, a II. sz. tó 3,5 hektár, a III. sz. tó 38 hektár, a IV. sz. tó 17,5 hektár. Láp jellege miatt „ex lege”, országos jelentőségű, Natura 2000-es természetvédelmi terület. Az átlagos vízmélység az I.-II. sz. tavaknál 0,8 méter, a III.-IV. sz. tavaknál 1,4 méter, a legmélyebb részeken a meder 3 méter mély. Növényzete változatos, de a növényzettel borított terület nagy része nád, sás és gyékény. Ornitológiai szempontból egyedülálló, ritka, védett madárfajok is megtalálták itt életterüket. A halállomány az őshonos halfajok mellett kiegészül a telepített, úgynevezett népszerű halfajokkal. A halfauna ponty, csuka, sügér, napkárász, vörösszárnyú-, és bodorka keszeg, aranykárász, compó, harcsa, süllő, balin, busa, dévér-, és karika keszeg, amúr, ezüstkárász halfajokból tevődik össze. Az odafigyelésnek, a halvédelemnek, a jó halgazdálkodásnak köszönhetően a tavakban kapitális példányok is élnek. Eddigi rekordok: ponty: 26 kg, amúr: 28 kg, harcsa: 37 kg, busa: 43 kg, csuka: 11 kg, süllő: 7 kg, aranykárász: 2,2 kg, compó: 2,9 kg. A festői környezetben elterülő tőzegtavak biztosítják a szabadidő kultúrált, tartalmas eltöltését, a szórakozást egy igazi vadvízi környezetben.

 A Szélmezői tőzegbánya tavak vízkezelője az 1994.-ben alakult Mezőlaki Horgászegyesület, az I.-II. sz. tavak a saját tulajdonát képezik, a III.-IV. sz. tavakat a Mezőlaki Önkormányzattól (www.mezolak.hu) bérli. Az egyesület létszáma 2016. évben 245 fő volt. Ebből gyermek és ifjúsági tag: 37 fő. Veszprém megye teszi ki a tagság 87 %-át. Veszprém megyei létszám 90 %-a mezőlaki és a környező falvak lakóiból tevődik össze. A Horgászegyesület gondot fordít a környék nyugdíjas és fogyatékkal élő horgászaira. Számukra kedvezményes horgászjegyet biztosít. A működés alapfeltétele a horgászok igényeinek minél nagyobb fokú kiszolgálása. Ennek érdekében tette és teszi mind vonzóbbá a vízpart környezetét. A növény és állatvilág védelmét a legfontosabb feladatai között tartja számon. Rendszeres társadalmi munkák szervezésével a tavak környezetének tisztasága, a parlagfű-mentesítés minden évben megfelelően alakult. A tópart megközelítése több éves munka és ráfordítás eredményeképpen az Önkormányzat segítségével ma már megfelelő szintű. Célkitűzés az, hogy más vidékről (külföldről is) érkező látogatókat a falusi turizmus keretében minél színvonalasabban tudja kiszolgálni a jövőben. A haltelepítés éves szinten 70 – 110 mázsa körül alakul, melynek időszaka az adott év utolsó negyedévére tehető. Azért, hogy a területek megőrizzék halállományukat, az országos szabályozáshoz képest több tiltó intézkedés is bevezetésre került, méret-, mennyiségi- és tilalmi idő korlátozás tekintetében. Ezt a horgászok elfogadták, ma már elismerik. Minden évben felnőtt, ifjúsági és gyermek horgászversenyek kerülnek lebonyolításra, melyek nyíltak, tehát mindenki szívesen látott vendég. Megrendezésre kerül évente a Szélmező Bojlis Kupa 4 napos lebonyolításban, melyen eddig külföldi horgászok is rendszeresen részt vettek. Ahhoz, hogy a versenyek kedveltek és színvonalasak legyenek, elengedhetetlen a jó halgazdálkodás, és a tóparti kultúrált környezet biztosítása, a vadvízi jelleg megőrzése mellett.

 Stégek, kikövezett horgászállások, főzésre – sütésre alkalmas pihenőhelyek, kihelyezett illemhelyek, szemetes konténerek állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a természetes környezetben történő kellemes kikapcsolódást, a horgászok és családtagjaik, illetve egyéb szerveződések, közösségek számára.

 A Mezőlaki Horgászegyesületet működtetik:

Vezetőség:

 

-          elnök:                                                Kiss László

-          elnök helyettes:                                 Horváth Lajos

-          titkár:                                                Tóth Károly

-          gazdasági vezető                              Gáncs András

-          vezetőségi tag:                                  Tóth József

-          vezetőségi tag:                                  Bata József

-          vezetőségi tag:                                  Zsani Lajos

-          tiszteletbeli vezetőségi tag:               Gőcze Sándor

Fegyelmi Bizottság:

-          elnök:                                                Gőcze László

-          tag:                                                    Szeitz Gyula

-          tag:                                                    Nagy Gábor

Felügyelő Bizottság: 

-          elnök:                                                Bolla Károly

-          tag:                                                    Tóth Ottó

-          tag:                                                    Bolla Ernő

Halászmester és környezetvédelmi felelős, halászati őr:

 -          Horváth Károly

Verseny- és ifjúsági felelős:

-          Nagy Tibor

Halászati őr:

-          Baki Attila